Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Waarom wordt alles steeds duurder?

Misschien valt het jou ook wel eens op: iets wat vorig jaar 1 euro kostte, kost nu soms wel 1,50. Terwijl het product precies hetzelfde is gebleven.

Dat gebeurt bij veel dingen, zoals eten of drinken, maar ook bij de nieuwe PlayStation of X-Box bijvoorbeeld.

Mohammad heeft er een vraag over:

Waarom worden producten steeds duurder?

Mohammad

Nou, dat hebben we uitgezocht. In het kort heeft het met twee dingen te maken: energieprijzen en computer-chips. Gaan we uitleggen.

Chips

Computer-chips zitten in heel veel spullen: computers natuurlijk maar ook telefoons, koelkasten, magnetrons, auto's en ga zo maar door. Eigenlijk in de meeste elektrische apparaten. Omdat er wereldwijd een tekort is aan die chips, zitten meer fabrieken erop te wachten. En dan worden klanten ongeduldig. En sommige mensen worden zo ongeduldig dat ze meer willen gaan betalen voor een nieuw product dan andere mensen. En dan... stijgt de prijs.

NOS

Gas en stroom is ook al flink duurder geworden. Dat komt ook doordat er niet heel veel van is voor iedereen die het wil gebruiken. Dus fabrieken die dingen maken moeten ineens meer voor stroom gaan afrekenen. En wie gaat dat betalen? De klanten.

En als het gas duurder wordt, is het ook duurder om de kas waarin tomaten groeien te verwarmen. Dus de tomaten worden, je raadt het al, duurder.

Dat noemen ze inflatie.

In-wat? Inflatie, zo heet het met een duur woord als dingen duurder worden om te kopen.

Geld-deskundigen denken dat spullen nog zeker tot volgend jaar zomer duurder blijven worden.