'Rusland kan elk moment Oekraïne binnenvallen'

'Rusland kan elk moment Oekraïne binnenvallen'

Er wordt steeds meer gepraat over een oorlog in Europa. Bij de grens van Oekraïne staan al weken zo'n 150.000 militairen uit Rusland klaar. Volgens de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk kunnen zij elk moment het land binnenvallen.

De Russen ontkennen dat, en zeggen juist dat Oekraïne oorlog met Rusland uitlokt. Volgens de Russische regering zouden de militairen in het grensgebied zijn om oefeningen te doen.

De Amerikaanse president Biden zegt dat hij informatie heeft gekregen dat Rusland duidelijke plannen heeft om Oekraïne misschien al deze week binnen te vallen. De Russische president Poetin zegt dat hij geen oorlogsplannen heeft, maar dat Oekraïne hem niet moet uitdagen.

Praten

In het grensgebied zijn de afgelopen dagen steeds vaker explosies te horen. Wereldleiders wijzen erop dat het nog niet te laat is. Door te praten kan een oorlog worden voorkomen, zeggen zij.

Vorige week kregen we een vraag van Ruben. Hij vroeg zich af of wij in Nederland gevaar lopen als er een oorlog komt. Dat is niet zo, vertelt oorlogsdeskundige Bob Deen:

Lopen wij gevaar als er oorlog komt tussen Rusland en Oekraïne?