Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Rusland kan elk moment Oekraïne binnenvallen'

Er wordt steeds meer gepraat over een oorlog in Europa. Bij de grens van Oekraïne staan al weken zo'n 150.000 militairen uit Rusland klaar. Volgens de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk kunnen zij elk moment het land binnenvallen.

De Russen ontkennen dat, en zeggen juist dat Oekraïne oorlog met Rusland uitlokt. Volgens de Russische regering zouden de militairen in het grensgebied zijn om oefeningen te doen.

Wat is er aan de hand?

Oekraïne is een groot land in het oosten van Europa. Lange tijd was Oekraïne deel van de Sovjet-Unie. Tot zo'n 30 jaar geleden, toen de Sovjet-Unie uit elkaar viel. Als zelfstandig land wil Oekraïne nu zelf beslissen met wie zij samenwerken.

De Russische president Poetin wil niet dat Oekraïne te veel optrekt met bijvoorbeeld de Europese Unie, en de Verenigde Staten. Hij vindt dat Oekraïne eigenlijk meer bij Rusland hoort en vindt het bedreigend, zeker als Oekraïne ook nog hulp krijgt van Westerse legers.

De Amerikaanse president Biden zegt dat hij informatie heeft gekregen dat Rusland duidelijke plannen heeft om Oekraïne misschien al deze week binnen te vallen. De Russische president Poetin zegt dat hij geen oorlogsplannen heeft, maar dat Oekraïne hem niet moet uitdagen.

Praten

In het grensgebied zijn de afgelopen dagen steeds vaker explosies te horen. Wereldleiders wijzen erop dat het nog niet te laat is. Door te praten kan een oorlog worden voorkomen, zeggen zij.

Vorige week kregen we een vraag van Ruben. Hij vroeg zich af of wij in Nederland gevaar lopen als er een oorlog komt. Dat is niet zo, vertelt oorlogsdeskundige Bob Deen:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Bekijk ook