Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Bijna de helft van de huisdieren is te dik

Steeds meer baasjes gaan naar de dierenarts, omdat hun huisdier te dik is. Dat zegt de vereniging van dierenartsen. Zij zien dat steeds meer dieren hulp nodig hebben om af te vallen.

Dat geldt ook voor hondje Dirk, het oppashondje van Gianno. Dirk is 15 kilo en dat is veel te zwaar. Dirk is van de opa van Gianno, maar hij laat Dirk wel regelmatig uit. Volgens Gianno heeft zijn opa een beetje schuld aan het gewicht van Dirk.

Opa geeft hem te veel hondensnoepjes.

Djanno

Volgens de dierenarts is dat geen slim idee. Honden en katten kunnen bijvoorbeeld last krijgen van hun gewrichten of hun hart. Maar ook voor konijnen, cavia's en zelfs vogels is overgewicht erg ongezond. Het is daarom belangrijk dat baasjes er iets aan doen.

Dirk is net een oliebol.

Dierenarts Martin Arens

Dierenarts Martin maakt daarom een speciaal afvalprogramma voor Dirk. Zo moet 'ie wat vaker een rondje lopen en krijgt hij speciale dieet-brokjes. En dan moet het helemaal goedkomen, denkt Martin.

Tips voor als jouw huisdier te dik is:

- Zorg ervoor dat je niet te veel eten geeft. Weeg de brokjes van je dier netjes af met een weegschaal.

- Geef je dier niet te vaak snoepjes of andere extraatjes.

- Probeer je dier niet te verwennen met eten, maar met aandacht. Geef je dier een aai of een knuffel. Met een hond kun je wat vaker gaan wandelen. Een kat kun je een leuk speeltje geven waardoor ze meer gaan bewegen.

- Als je dier al te dik is, kun je speciaal dieet-voer geven. Overleg dit wel eerst even met een dierenarts.