Veel steun voor Oekraïne

Over de hele wereld hebben mensen geschokt gereageerd op het nieuws uit Oekraïne. Veel mensen maken zich zorgen over de inwoners van het land en willen laten zien dat ze Oekraïne steunen.

Demonstratie

In Amsterdam en Den Haag waren vanmiddag protesten. Mensen die uit Oekraïne komen of daar vrienden en familie hebben kwamen bijeen. Ze willen dat laten zien dat ze Oekraïne steunen en dat ze vinden dat de oorlog zo snel mogelijk moet stoppen. De groep in Amsterdam zong het Oekraïense volkslied.

Op het stadhuis in Rotterdam hangt vandaag de vlag van Oekraïne. Daarmee wil de gemeente Rotterdam laten zien dat ze de inwoners van Oekraïne steunen. De beroemde Erasmusbrug in de stad wordt vanavond blauw-geel verlicht. Dat zijn de kleuren van de Oekraïense vlag.

Koning Willem-Alexander

Koning Willem-Alexander heeft ook gereageerd op de situatie. Hij schrijft op social media dat hij en koningin Máxima meeleven met de mensen in Oekraïne en met Nederlanders die familie en vrienden in Oekraïne hebben.

Koninklijk Huis

@koninklijkhuis

Reactie van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima op de situatie in Oekraïne: https://t.co/Xs4KWt6EEe https://t.co/N7fABXvF6p

Afbeelding bij tweet

24 februari 202213:46

Vluchtelingen

Duizenden mensen proberen weg te komen uit Oekraïne. Er staan lange files om het land uit te komen.

Stichting Vluchteling heeft Giro 999 geopend om geld op te halen. Dat geld wordt gebruikt om de vluchtelingen uit Oekraïne te helpen. Bijvoorbeeld door opvangplekken, voedsel en medicijnen voor ze te regelen.

De afgelopen dagen lieten ook andere mensen in Europa al zien dat ze Oekraïne steunen.

Mensen in Europa leven mee met mensen in Oekraïne