Russische aanval gaat door, veel steun voor Oekraïne

Russische aanval gaat door, veel steun voor Oekraïne

Er wordt ook vandaag weer heftig gevochten in Oekraïne. Op allerlei plekken worden er bommen gegooid. Volgens Oekraïne zijn Russische militairen inmiddels bij de hoofdstad Kiev aangekomen. Vannacht waren daar al meerdere explosies.

Gisteren begon Rusland een oorlog door Oekraïne binnen te vallen. Er worden bommen en raketten op plekken in heel het land afgevuurd. Volgens Oekraïne zijn er inmiddels al meer dan honderd Oekraïners omgekomen door het geweld. Meer dan 300 mensen zijn gewond geraakt.

Vliegtuig

Oekraïne zegt dat ze in de buurt van Kiev een Russisch gevechtsvliegtuig uit de lucht hebben geschoten. Het vliegtuig zou neergestort zijn in een woonwijk. Drie mensen raakten daarbij gewond.

Wil jij reageren of heb je een vraag over de oorlog in Oekraïne?

Deze stelling is gesloten

De leiders van de Europese Unie zijn het eens geworden over hoe ze Rusland gaan straffen. Nieuwe strenge regels moeten ervoor zorgen dat de oorlog Rusland heel veel geld gaat kosten. Ook besloten de leiders dat ze veel geld zullen geven om de inwoners van Oekraïne te helpen.

Ze spraken ook met de Oekraïense president Zelensky. Hij zegt dat hij in Kiev wil blijven.

Steun

Verschillende plekken in Nederland en de rest van de wereld kleurden gisteravond geel-blauw. Dat zijn de kleuren van de Oekraïense vlag. De plekken willen zo laten zien dat ze Oekraïne steunen.

Bruggen en gebouwen kleuren blauw-geel voor Oekraïne

Veel mensen proberen weg te komen uit Oekraïne. Duizenden mensen zijn gevlucht en zijn inmiddels aangekomen in vluchtelingenkampen in Polen, Slowakije, Hongarije en Roemenië.

Hulporganisaties hebben daar plekken ingericht waar mensen kunnen uitrusten en medicijnen en eten kunnen krijgen.