Zware gevechten in Oekraïne, president wil niet vluchten

Zware gevechten in Oekraïne, president wil niet vluchten

Er wordt nog steeds heftig gevochten in Oekraïne. Op veel plekken waren er vannacht explosies door bommen. In de hoofdstad Kiev werden bewoners opgeroepen om te schuilen.

Volgens Oekraïne heeft Rusland geprobeerd een legerbasis in Kiev te veroveren. Dat is een plek waar militairen wonen, slapen en hun wapens bewaren. Rusland probeerde die plek dus over te nemen, maar dat zou niet gelukt zijn.

Raketten

Om Oekraïne te helpen stuurt Nederland 200 raketten naar het land. Deze kunnen ze daar gebruiken om tegen Russische vliegtuigen en helikopters te vechten. Eerder beloofde Nederland al om kogels, helmen en andere oorlogs-spullen te sturen.

President

Ook de VS willen Oekraïne helpen. Ze zouden de president van Oekraïne, Volodymyr Zelensky, hebben aangeboden om hem te helpen met vluchten. De president wilde dat niet. Hij zei dat hij liever in Oekraïne wilde blijven om het land te kunnen verdedigen.

Kritiek

In Rusland is lang niet iedereen het eens met de beslissing van hun president om een oorlog te beginnen. Voor de tweede dag op rij gingen mensen daar de straat op om te demonstreren.

Ook bekende Russen laten van zich horen. Zo schreef de tennisser Andrej Roeblev 'No war please' op de lens van een camera. Dat betekent 'Geen oorlog alsjeblieft'.

Tennis TV

@TennisTV

No caption needed. @AndreyRublev97 #DDFTennis https://t.co/NzCIuPUEZp

Afbeelding bij tweet
Afspelen

25 februari 202216:37