Het is een van de warmste winters ooit

Dit was een van de warmste winters ooit

Het was de afgelopen maanden winter, maar dat was bijna niet te merken. Het was veel warmer dan normaal. En de komende jaren gaat dat vaker gebeuren, denkt weerman Peter Kuipers Munneke.

Deze winter was 2 graden warmer dan gemiddeld en komt daarmee zelfs in de top 10 van warmste winters ooit.

Geen enkele dag was de temperatuur overdag onder de 0 graden. Normaal gesproken hebben we dat nu nog zo'n 10 tot 11 dagen per jaar.
Weerman Peter Kuipers Munneke

Dat je in de winter geen muts en sjaal meer nodig hebt, komt door klimaatverandering. Daardoor verandert trouwens niet alleen de winter, maar ook de andere seizoenen. Zo zijn ook de Nederlandse zomers warmer.

Weerman Peter denkt dat je de verandering in de winter het best kan zien. Zo verwacht hij dat sneeuw en ijs steeds minder vaak voorkomt.

De winter zal in de toekomst meer lijken op de herfst. Een hele lange herfst, van vier of vijf maanden achter elkaar.
Weerman Peter Kuipers Munneke

Dat het nu al een paar weken warm is, is ook te zien in de natuur. Zo zijn sommige lentebloemen al uitgekomen en zijn zelfs sommige dieren al uit hun winterslaap.

Toch is er een beetje goed nieuws voor de fans van sneeuw en ijs: er blijft altijd kans op een koude winter. Alleen wordt die kans dus wel steeds kleiner.

Winter 2021

Vorig jaar was het wel zo'n echt koude winter. Toen konden we een paar dagen schaatsen op natuurijs én sleeën! Daar maakten we toen deze video over:

Zeldzame sneeuwdag in Nederland: van een dun laagje tot 30 centimeter!