Hoe herken je nepvideo's van de oorlog op TikTok?

Sommige filmpjes van de oorlog op TikTok zijn nep (maar hoe weet je dat?)

Tanks die over auto's rijden, schietende soldaten, straaljagers die worden neergeschoten. Op TikTtok komen veel filmpjes voorbij over de oorlog in Oekraïne. Maar sommige daarvan blijken hartstikke nep te zijn. Hoe weet je of je naar iets echts zit te kijken of niet?

Annabelle sprak erover met kinderen en Marieke Kuypers, die TikTok-filmpjes maakt over nepnieuws.

Dit komt bijvoorbeeld uit een videogame. En deze beelden zouden Russische vliegtuigen laten zien, maar die vliegtuigen komen van een vliegtuig-demonstratie.
Marieke Kuypers, expert nepnieuws

De kinderen van basisschool De Triangel in Weesp hebben ook wel eens nepfilmpjes gezien. Alleen wisten ze dat lang niet altijd. De kinderen proberen er wel op te letten, maar merken dat ze toch al gauw denken dat het echt is.

Het ziet er goed uit, het is veel geliked, veel gepost en veel bekeken. Dus dan zou ik niet denken dat het nep is. Maar dat is dus wel.
Fosse
Mensen kunnen dan denken dat iets heel erg is, maar het klopt helemaal niet.
Seth

Makers van nepfilmpjes willen vaak dat jij denkt dat iets anders is dan het is. Bijvoorbeeld als een land oorlog voert. Dan zetten mensen filmpjes online om mensen te laten denken dat de vijand hele slechte dingen doet. En sommige makers van nepfilmpjes willen gewoon graag mensen voor de gek houden.

We hebben vorig jaar ook een Uitgezocht gemaakt over het herkennen van nepnieuws. Daar zie je er meer over.

Waarom nepnieuws herkennen lastiger wordt | UITGEZOCHT #34