Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Sommige filmpjes van de oorlog op TikTok zijn nep (maar hoe weet je dat?)

Tanks die over auto's rijden, schietende soldaten, straaljagers die worden neergeschoten. Op TikTtok komen veel filmpjes voorbij over de oorlog in Oekraïne. Maar sommige daarvan blijken hartstikke nep te zijn. Hoe weet je of je naar iets echts zit te kijken of niet?

Annabelle sprak erover met kinderen en Marieke Kuypers, die TikTok-filmpjes maakt over nepnieuws.

Dit komt bijvoorbeeld uit een videogame. En deze beelden zouden Russische vliegtuigen laten zien, maar die vliegtuigen komen van een vliegtuig-demonstratie.

Marieke Kuypers, expert nepnieuws

De kinderen van basisschool De Triangel in Weesp hebben ook wel eens nepfilmpjes gezien. Alleen wisten ze dat lang niet altijd. De kinderen proberen er wel op te letten, maar merken dat ze toch al gauw denken dat het echt is.

Het ziet er goed uit, het is veel geliked, veel gepost en veel bekeken. Dus dan zou ik niet denken dat het nep is. Maar dat is dus wel.

Fosse

Mensen kunnen dan denken dat iets heel erg is, maar het klopt helemaal niet.

Seth

Makers van nepfilmpjes willen vaak dat jij denkt dat iets anders is dan het is. Bijvoorbeeld als een land oorlog voert. Dan zetten mensen filmpjes online om mensen te laten denken dat de vijand hele slechte dingen doet. En sommige makers van nepfilmpjes willen gewoon graag mensen voor de gek houden.

Hoe weet je of een filmpje echt of nep is?

Account
Check goed van wie de post komt. Is het een bekend account en ken je het? Bedenk je dan goed of het logisch is of dat account zoiets plaatst. Bekijk de andere posts op het account. Als iemand bijvoorbeeld zegt in Oekraïne te wonen, maar in het Nederlands praat, is het misschien niet waar.

Beelden
Let goed op of de foto's en video's die je ziet wel horen bij het onderwerp. Vaak worden voor nepnieuws beelden gebruikt van een gebeurtenis, met een tekst die over iets heel anders gaat. Bijvoorbeeld een video die jaren oud is wordt opnieuw geplaatst alsof het net is gebeurd.

Live
Op TikTok kun je veel livestreams vinden, die niet allemaal echt zijn. Controleer of het beeld vaker herhaald wordt. En zie je twee keer een TikTok-logo in beeld of iets anders? Dan is dat beeld eerder opgenomen en is wat je ziet dus niet echt live.

Reacties
Twijfel je of iets echt is? Vaak hebben meer kinderen en volwassenen dat ook. In de reacties kun je vaak lezen of iets wel of niet kan kloppen en waarom mensen dat denken.

We hebben vorig jaar ook een Uitgezocht gemaakt over het herkennen van nepnieuws. Daar zie je er meer over.

Uitgezocht: Waarom is het moeilijk om nepnieuws te herkennen?