Vechten in Oekraïne gaat door, veel mensen gevlucht

Vechten in Oekraïne gaat door, veel mensen gevlucht

Het vechten tussen de legers van Rusland en Oekraïne gaat op dag zes van de oorlog door. Russische militairen vallen volgens Oekraïne nu de stad Charson in het zuiden aan. Een grote groep tanks en militairen is onderweg naar de Oekraïense hoofdstad Kiev. Dat is te zien op foto's vanuit de ruimte.

Het Russische legerkonvooi, gezien op een satellietfoto

De aanvallen van Rusland gaan dus door, ook al hebben veel landen straf-maatregelen genomen tegen Rusland. Maar veel mensen vinden dat Rusland moet stoppen met vechten.

Grote oliebedrijven, zoals Shell, willen geen zaken meer doen met Rusland. En ook hebben verschillende grote filmstudio's gezegd dat ze geen nieuwe films meer laten zien in Russische bioscopen.

Sport

Ook in de sportwereld wordt gereageerd op de oorlog. Russische teams mogen nu alleen nog maar in Rusland voetballen. De voetbalbonden FIFA en UEFA hebben alle clubs en nationale teams uitgesloten vanwege de oorlog.

Veel andere sporten laten ook geen Russen en Belarussen meer meedoen in wedstrijden, als straf voor de regering van Rusland. De Europese handbalbond, de Nederlandse schaatsbond KNSB en andere sportbonden willen niet meer dat atleten uit Rusland en Belarus meedoen aan wedstijden.

De Russische en Oekraïense onderhandelaars in Belarus

Oekraïne en Rusland hebben gisteren lang met elkaar gepraat en gekeken of ze een oplossing kunnen vinden. Ze kwamen er niet uit en praten daarom vandaag weer verder.

Vluchtelingen

Zeker een half miljoen mensen zijn gevlucht, zegt vluchtelingen-organisatie UNHCR. Veel mensen zijn naar Polen gegaan. Daar is ook verslaggever Noortje, die met Victoria praatte. Ze is 12 en met haar moeder en hondje op de vlucht geslagen.

JINT Victoria Polen + liver Noortje

Het nieuws uit Oekraïne is soms heel naar. Wat je kunt doen als je vervelend nieuws ziet of leest, zie je hieronder.