Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Antwoord op jullie vragen over de oorlog in Oekraïne

We kregen meer dan 7000 vragen en reacties van jullie over de oorlog in Oekraïne. We zijn met die vragen naar Bob Deen gegaan. Hij is veiligheidsdeskundige en weet veel over Rusland.

  • Komt er een Derde Wereldoorlog?

"Een wereldoorlog betekent dat heel veel landen tegelijkertijd oorlog hebben met elkaar. De oorlog gaat tussen Rusland en Oekraïne en ik denk niet dat dit uitloopt op een hele grote wereldoorlog. De ruzie van Poetin is vooral nog met Oekraïne en het lijkt er ook op dat het daarbij blijft."

  • Gaat Rusland kernbommen gebruiken?

"Dat is natuurlijk een spannende en moeilijke vraag. Kernwapens zijn eigenlijk de ergste wapens die er bestaan. Poetin heeft deze week gezegd dat hij zijn kernbommen in 'hoge staat van paraatheid' heeft gebracht. Maar dat betekent niet dat hij ze ook echt gaat gebruiken. Alle landen die kernwapens hebben, hebben met z'n allen afgesproken om ze nooit tegen elkaar te zullen gebruiken. Poetin dreigt hier vooral mee om ons even heel bang te maken, maar ik denk nog steeds dat hij niet zo ver zal gaan om zulke gruwelijke wapens in te zetten."

  • Waarom is Poetin met een oorlog begonnen?

"Poetin is begonnen omdat hij de baas wil spelen over Oekraïne. Dat land wilde niet meer bij Rusland horen. Daar werd hij heel boos door. Om Oekraïne te dwingen om meer bij Rusland te horen, is hij met deze oorlog begonnen."

  • Waarom wordt Poetin niet gevangen genomen?

"Dat is heel lastig met andere landen. Poetin heeft een groot leger. De enige die dat eigenlijk kunnen doen, zijn de Russen zelf."

  • Lopen wij in Nederland ook gevaar?

"We lopen in Nederland geen gevaar. Hier komen geen Russische soldaten naartoe. Maar wij kopen wel dingen van Rusland, bijvoorbeeld aardgas. Dus het zou wel kunnen dat dingen zoals benzine de komende tijd duurder worden."

  • Hoe kunnen kinderen helpen?

"Je kunt geld of spullen inzamelen voor kinderen uit Oekraïne. Er zijn veel hulpacties, en er is een speciaal rekeningnummer (Giro 555) waar je geld naar kunt overmaken."

  • Wanneer is het afgelopen?

"Ik denk dat we dit allemaal graag zouden willen weten. Een oorlog stopt eerst met een staakt het vuren. Dus eerst moeten Rusland en Oekraïne met elkaar afspreken om te stoppen met schieten. Dat is dan de eerste stap en daarna moeten ze nog veel meer praten. Maar wanneer dat precies is, dat weet ik niet."

Het is niet gek als je hiervan schrikt of ongerust bent. Misschien heb je ook wel moeite met slapen omdat je iets naars hebt gehoord in het nieuws. Hieronder vind je tips die je kunnen helpen:

Bekijk ook