Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Eng (maar wel belangrijk) onderzoek naar dodelijke spin

In Australië is een groot onderzoek bezig naar hoe de Australische tunnelweb-spin leeft. Maar dan wel heel voorzichtig, want als 'ie bijt, is dat dodelijk.

De spinnen krijgen een zendertje op hun rug. Daarmee kunnen de onderzoekers hun bewegingen heel nauwkeurig volgen. Met het zendertje op hun rug mogen de spinnen weer de natuur in. En dan volgen de onderzoekers wat ze nou allemaal precies uitspoken.

Eerst denken ze: 'wat gebeurt er?' Maar als ze er eenmaal aan gewend zijn, gaan ze gewoon hun gang. Soms lopen ze tientallen meters per nacht.

onderzoeker

De wetenschappers hopen er zo achter te komen hoe de spinnen leven. En wat ze bijvoorbeeld doen als het regent. Dat vinden de onderzoekers belangrijk om te weten.

Ze zijn overal om ons heen. Daarom vind ik het belangrijk dat we meer leren over hun leefwijze. En hoe we met ze samen moeten leven.

onderzoeker

Het onderzoek wordt gedaan in Sydney, de grootste stad van Australië. Dat land staat bekend om de vele spinnensoorten, waaronder dus de tunnelweb-spin.

De Australische tunnelweb-spin is een van de gevaarlijkste spinnen ter wereld. Een beet van een tunnelweb-spin is dodelijk. Ze worden zo'n 4 centimeter groot. Ze kunnen snel rennen en ook goed zwemmen. Tunnelweb-spinnen verbergen zich vaak in schoenen.

Bekijk ook