Alles over Zelensky, de president van Oekraïne

Alles over Zelensky, de president van Oekraïne

De Oekraïense president Zelensky is sinds het begin van de oorlog veel in het nieuws. Maar wie is hij eigenlijk? We vertellen het in de video en in dit bericht.

Grappenmaker

Volodymyr Zelensky is 44 jaar en heeft een vrouw en twee kinderen. Hij heeft rechten gestudeerd, maar deed daar niets mee. Hij werd acteur en komiek, grappenmaker dus.

Als acteur had hij veel succes en hij werd er zelfs miljonair mee. Hij was al eens een president. Niet in het echt, maar in een populaire Oekraïense tv-serie. En hij sprak de stem in van het beertje in de Oekraïense versie van de populaire Paddington-films.

Zelensky was dus al een bekende Oekraïner toen hij in 2019 meedeed aan de presidentsverkiezingen. Hij had geen ervaring als politicus, maar won toch met een grote voorsprong.

Sinds de oorlog zien mensen vooral zijn serieuze kant en veel mensen zijn onder de indruk. Onder andere omdat hij in zijn land blijft en vanwege de manier waarop hij zijn landgenoten én de Russen toespreekt. Voor veel Oekraïners is hij daarom niet alleen hun president, maar ook hun held.