Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Rijden astronauten hiermee straks over de maan?

Als je ervan droomt om ooit in de ruimte auto te rijden dan kan dat misschien. Een Amerikaans technologiebedrijf heeft een nieuwe wagen ontworpen om over de maan te rijden. Met een proefmodel hebben meerdere astronauten al testritjes gemaakt door de woestijn.

Ik vond het erg leuk om de wagen te besturen in de woestijn.

astronaut Chris Hadfield

De komende jaren wil het bedrijf meer van dit soort wagentjes bouwen. En ze dan ook de ruimte in sturen. Niet alleen mensen kunnen ermee verplaatst worden, maar ook spullen. Zelfs als er niemand in de buurt is. Het wagentje kan namelijk ook vanaf de aarde bestuurd worden.

Snelheid

De laatste keer dat astronauten door de ruimte reden met een wagen was in 1972. Ze reden ongeveer 35 kilometer met de auto en deden daar 4,5 uur over.

Het nieuwe wagentje is iets sneller. Toch kun je er niet zomaar mee naar de andere kant van de maan rijden. Met een maximum snelheid van zo'n 18 kilometer per uur ben je al gauw twee weken onderweg.

Bekijk ook