Uitgezocht: Wie is Poetin, en waarom trekt hij zich van niemand iets aan?

Uitgezocht: Waarom Poetin zich van niemand iets aantrekt

Poetin wordt gezien als één van de gevaarlijkste wereldleiders van dit moment. Hij is al meer dan 20 jaar lang aan de macht in het grootste land van de wereld. Op 24 februari begon hij een oorlog tegen Oekraïne.

Waarom?

Wie is Poetin eigenlijk? En we krijgen van jullie heel vaak de vraag waarom hij dit doet. Daarom hebben we een hele video over Vladimir Poetin gemaakt. Die vind je hierboven.

Poetin is gewend zijn zin te krijgen. Hij voelt zich zelfverzekerd, en trekt zich van niemand iets aan. Volgens hem is het westen zwak geworden en Rusland juist sterk. Daardoor denkt hij dat hij kan doen wat 'ie wil.
Rusland-correspondent Iris de Graaf

Rusland heeft heel veel kernwapens en er zit zoveel olie en gas in de grond, dat veel landen er maar al te graag zaken mee doen. Als iemand hem tegenspreekt heeft hij dus genoeg om mee te dreigen.

Later gaat hij de politiek in. En hij wordt uiteindelijk president. Vanaf dan krijgt Poetin steeds meer macht en invloed in Rusland. En omringt hij zich met mensen die het eigenlijk altijd met hem eens zijn. Mensen die het niet met hem eens zijn, en dat zeggen, worden vaak gevangen genomen. Of nog erger: vermoord.

Terug naar hoe het vroeger was

Wat Poetin precies denkt, dat weet hij alleen zelf. Maar het lijkt erop dat Poetin weer terug wil naar hoe het vroeger was. Maar er is nu wel heel veel verzet van bijna de hele wereld. Alleen of hij zich er iets van aantrekt, dat is afwachten. Want met Poetin weet je het maar nooit.