Stemmen! Vandaag zijn de gemeenteraads-verkiezingen

Stemmen! Vandaag zijn de gemeenteraads-verkiezingen

Vandaag is de grote dag van de gemeenteraads-verkiezingen. Volwassenen stemmen op de mensen die zij de baas willen maken van hun gemeente.

Vanwege corona kunnen mensen niet op één dag stemmen, maar op drie dagen. Ook gisteren en eergisteren waren sommige stembureaus al open. Zo is het niet te druk bij de stembureaus en zijn er minder besmettingen.

Het college van een gemeente kan dan beslissingen gaan nemen, over waar de komende vier jaar het geld aan wordt uitgegeven.

Aan meer sportvelden bijvoorbeeld, of speeltuinen. Of nieuwe boeken voor de bibliotheek. De gemeenteraad beslist ook over dingen die voor kinderen belangrijk zijn. Toch mogen kinderen niet stemmen.

Kinderraad

Sommige gemeenten hebben daar iets op bedacht: een speciale kinder-gemeenteraad.

In die kinderraad zitten allemaal kinderen die door andere kinderen gekozen zijn. Ze praten over wat zij belangrijk vinden in hun stad of dorp en wat er moet veranderen.

In Beek in Limburg is zo'n kinder-gemeenteraad. Wij gingen bij ze langs:

In Beek is een kinder-gemeenteraad

Wie er in de gemeente de baas worden, is dus ook belangrijk voor kinderen. Hieronder zie je drie voorbeelden van kinderen die zelf iets wilden veranderen in hun gemeente.