Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Mijn opa is niet de verrader van Anne Frank'

Het was afgelopen januari groot in het nieuws: een groep onderzoekers vertelde bijna zeker te weten wie Anne Frank en haar familie had verklikt. Het zou Arnold van den Bergh zijn geweest. Een Joodse man die tijdens de oorlog samenwerkte met de Duitsers. Maar op dat onderzoek kwam veel kritiek.

Nu is er een ander onderzoek met een heel andere conclusie. Deze onderzoekers zeggen bijna zeker te weten dat het Arnold van den Bergh niet was. De kleindochter van Van den Bergh is daar blij mee.

We waren in shock, want we wisten dat het een leugen was.

kleindochter Mirjam de Gorter

In het nieuwe onderzoek staat dat Arnold van den Berg zelf ondergedoken zat op een andere plek. Daarom zou hij niet de verklikker kunnen zijn.

Anne Frank werd geboren op 12 juni 1929. Haar verhaal is wereldberoemd.

Ze was een Joods meisje dat in de Tweede Wereldoorlog met haar familie moest onderduiken. Het gezin verstopte zich voor het Duitse leger in het Achterhuis in Amsterdam. Daar schreef ze haar beroemde dagboek.

Na 2 jaar onderduiken werden Anne en haar familie gearresteerd door de Duitsers en naar kampen gebracht. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog stierf Anne Frank in een concentratiekamp in Duitsland.