Afghaanse meisjes protesteren tegen onderwijs-verbod

In Kabul, de hoofdstad van Afghanistan, is een groep meisjes samen met hun leraren de straat opgegaan om te protesteren. Ze willen namelijk weer naar de middelbare school.

Boos

De meisjes zijn boos op de Taliban. Die besloten afgelopen week dat meisjes die ouder zijn dan 11 jaar, toch niet naar school mogen. Met het protest hopen de meiden dat de Taliban naar ze luistert en ze binnenkort weer lessen kunnen volgen.

Vorig jaar augustus greep de gewelddadige groep de Taliban de macht in Afghanistan. Er werden strenge regels ingevoerd die volgens de Taliban bij hun geloof, de Islam, horen. Zo moeten jongens en mannen hun baard laten groeien en mogen vrouwen en meisjes niet zomaar over straat.

En sindsdien mogen ze dus ook niet naar de middelbare school.

Volgens de Taliban zijn er onvoldoende leraren om ook meisjes les te geven. En ze willen eerst nog meer regels beter uitwerken, zoals welke kleren de meisjes moeten dragen, voordat de meisjes naar school mogen.

De demonstranten zijn het daar duidelijk niet mee eens.

Wij meisjes mogen net zo goed als jongens studeren

Afghaans meisje

Afgelopen woensdag zou de eerste schooldag na de vakantie zijn. Sommige meisjes stonden zelfs al voor de deur van hun school, toen ze hoorden dat ze niet naar binnen mochten. De Taliban waren van gedachten veranderd.

We maakten daar toen deze video over.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.