Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Ook een patatje wordt steeds duurder (en dat komt door de oorlog)

Misschien dat je het al van je ouders gehoord hebt: veel dingen worden steeds duurder. Auto rijden, het huis verwarmen en ook de prijzen van een frietje stijgen.

Oorlog

Dat de prijzen stijgen heeft te maken met de oorlog in Oekraïne. Want veel spullen, zoals gas en graan, halen we uit Rusland en Oekraïne. Maar door de oorlog is dat allemaal ineens een stuk lastiger te krijgen. Hierdoor stijgt de prijs, zoals ook van zonnebloemolie.

De helft van alle zonnebloemolie in de wereld komt uit Oekraïne. Door de gevechten daar is het veel moeilijker om dat naar andere landen te vervoeren.

Ook lukt het Oekraïense boeren nu niet altijd om nieuwe zonnebloemen te planten. Daarom is de kans groot dat er de komende tijd minder olie gemaakt kan worden.

Volgens experts is het moeilijk te zeggen wanneer de prijzen dalen of dat ze nog verder stijgen.

Hamsteren

Om ervoor te zorgen dat snackbars wel patat kunnen blijven bakken, kopen eigenaren nu extra spullen in. Hamsteren wordt dat genoemd. Ook Peter Lossez heeft dit gedaan. Hij is eigenaar van een snackbar in Oosterhout.

We hebben vetten om frietjes te bakken, en pinda's voor de satesaus.

Peter Lossez, snackbar-eigenaar