Nieuwswekker: Week van het geld + Encanto wint Oscar

Goeiemorgen! Een nieuwe week is weer begonnen. En die begin je hartstikke goed met het lezen van deze Nieuwswekker. We beginnen natuurlijk weer met...

Het weer

Deze week ga je de zon helaas wat minder zien. Al is het vandaag nog niet super koud. Het wordt in de ochtend bewolkt en tussen de 13 en 18 graden.

Dit heb je misschien gemist:

- In India moest een auto-fabriek zes uur lang stoppen met auto's maken. Niet omdat er iets kapot ging of dat medewerkers niet meer wilde werken, maar door...een luipaard! Het roofdier wandelde de fabriek in en raakte verdwaald. De dierenbescherming heeft het dier verdoofd en weer uitgezet in de natuur.

- Max Verstappen heeft de Formule-1 race in Saoedi Arabië gewonnen. Na een spannend gevecht met Charles Leclerc van Ferrari kwam Verstappen als eerste over de finish. Hij staat nu derde in de strijd om het Wereldkampioenschap.

Een juichende Max Verstappen

- Afgelopen nacht zijn de Oscars uitgereikt. Dat zijn de bekendste filmprijzen ter wereld. Onder andere Encanto heeft een Oscar gewonnen. De Disney-film over de Colombiaanse familie Madrigal won in de categorie 'Beste Animatie'. Ook Billie Eilish won het gouden beeldje. Zij won voor haar titel-song voor de film James Bond: No Time to Die.

Dit gaat er vandaag gebeuren:

- Als je in Friesland, Noord-Holland en het Waddengebied woont, dan moet je de komende dagen omhoog kijken. Grote kans dat je dan leger-vliegtuigen en leger-helikopters ziet vliegen. Vanaf vandaag start namelijk een grote vliegoefening. Deze oefening is elk jaar en heeft niks met bijvoorbeeld de oorlog in Oekraïne te maken.

- Misschien dat jij en je klasgenoten vandaag samen de fiets opstappen. Het Verkeersexamen begint weer. Met het examen leren kinderen over verkeersregels, verkeersborden en veilig gedrag in het verkeer. Het is al voor de 90ste keer dat het Verkeersexamen plaatsvindt.

- Deze week is er op veel scholen extra veel aandacht voor geld. De week van het geld is van start gegaan. Dit jaar is er extra veel aandacht voor digitaal geld. Dus dat je iets betaalt via een rekening of online. We zijn ook benieuwd: betaal jij nog veel met contant geld?

Reageer op onze stelling!

Contant geld is leuker dan geld op een bankrekening.

18.863 stemmen

Deze stelling is gesloten

51% 9.657 stemmen

48% 9.206 stemmen

En dan nog even dit:

Superhelden, monsters en schurken. Ze liepen dit weekend allemaal rond in Utrecht. Daar was namelijk de 10e editie van de Nederlandse Comic Con.

10e editie Comic Con Utrecht