Encanto en Billie Eilish winnen de belangrijkste filmprijzen

Encanto en Billie Eilish winnen de belangrijkste filmprijzen

Filmsterren van over de hele wereld kwamen vannacht in hun mooiste kleren bij elkaar. De Oscars werden uitgereikt. Dat zijn de bekendste filmprijzen van de wereld.

Er waren bekende winnaars zoals Billie Eilish en de film Encanto.

Encanto

De Disney-film over de Colombiaanse familie Madrigal is ontzettend populair. Dat was al te zien door de winst van eerdere filmprijzen. Nu kunnen de filmmakers dus nog een prijs toevoegen. Ze wonnen in de categorie: Beste animatie.

Ik ben trots op deze film. Echt iedereen kan zich in deze film herkennen.
filmmaker Encanto

Tijdens de Oscars zijn er niet alleen prijs-uitreikingen. Er zijn ook optredens, zoals bijvoorbeeld van Beyoncé. Ook het Encanto-liedje We don't talk about Bruno werd gezongen. Dat nummer stond wekenlang in alle hitlijsten.

Ook voor filmmuziek worden er prijzen uitgereikt. In de categorie 'Best Song' won niet Encanto, maar Billie Eilish. In de James Bond-film No Time to Die zong zij de gelijknamige titelsong. Het is voor Billie haar eerste Oscar.

Oh mijn god, dit is ongelooflijk. Ik kan wel schreeuwen!
Billie Eilish

De belangrijkste prijs van de avond is de Oscar voor de beste film van het jaar. Dit jaar waren er twee favorieten: The Power of the dog en CODA. Uiteindelijk ging CODA er met de prijs van door.

CODA gaat over een horend meisje met dove ouders. In de film spelen acteurs die ook in het echt doof zijn en dat gebeurt niet vaak. De film draaide in Nederland niet in de bioscoop, maar is te zien via streamingdienst Apple TV.

Klap

Toch was dat niet hét moment van de avond. Veel mensen hebben het na afloop over acteur Will Smith. Hij stormde het toneel op nadat komiek Chris Rock een grap over zijn vrouw maakte. Will Smith was hier absoluut niet blij mee en liet dit duidelijk blijken.

Het moment van de slag

Na de klap liep Will Smith weer terug naar zijn stoel, maar niet zonder nog iets naar Chris Rock te schreeuwen.

Zeg de naam van mijn vrouw nooit meer!
Will Smith tegen Chris Rock

Dit was niet de laatste keer dat Will Smith op het podium verscheen. Hij won namelijk een Oscar als beste mannelijke acteur voor zijn rol in de film King Richard. Daarin speelt hij Richard Williams, de vader van tennissters Venus en Serena Williams.

Hieronder zie je een lijstje met de winnaars van de avond.