JINT handtekeningen tegen WK in Qatar

Handtekeningen tegen WK voetbal: 'Niet in Qatar!'

Een groep Nederlanders vindt dat het WK voetbal in Qatar verplaatst moet worden naar een ander land. Ze hebben daar duizenden handtekeningen voor verzameld en deze vandaag aan voetbalbond KNVB overhandigd.

De groep wil dat de KNVB zich uitspreekt. Ze vinden dat de voetbalbond moet zeggen dat Qatar geen goed land is om een WK te houden en dat er dit jaar in een ander land gevoetbald moet worden.

Maar het WK verplaatsen vindt de voetbalbond geen goed idee.

De KNVB staat er niet achter dat het WK in Qatar is. Maar wij overwegen geen verplaatsing van het WK uit Qatar.
Marianne van Leeuwen, directeur betaald voetbal KNVB

Er is veel kritiek op Qatar vanuit andere landen. De arbeiders die de voetbalstadions voor het WK bouwen worden heel slecht behandeld, zeggen mensenrechten-organisaties. Journalisten uit Engeland zeggen dat er duizenden bouwers zijn omgekomen door de slechte omstandigheden waarin ze moeten werken en leven. Daar maakten we vorig jaar deze video over.

Kritiek op WK in Qatar: 'Ze behandelen arbeiders heel slecht'

Er is veel ongelijkheid in Qatar. Zo mogen vrouwen veel dingen niet van de mannen die de macht hebben in het land.

FIFA

Bovendien zeggen journalisten dat Qatar op een oneerlijke manier toestemming heeft gekregen het WK te organiseren. Dat zou komen doordat mensen bij de wereld-voetbalbond FIFA Qatar hebben voorgetrokken in ruil voor geld. Qatar zegt dat er niets oneerlijks is gebeurd.

Onzin

Bondscoach Louis van Gaal zei vorige week dat hij het onzin vindt dat het WK in Qatar is.

Ik vind het belachelijk dat het WK daar is. Het gaat gewoon om geld.
Louis van Gaal, bondscoach Nederlands elftal

Toch gaat het WK in Qatar gewoon door dit jaar. De KNVB zegt dat ze samen met andere landen opkomen voor de rechten van de arbeiders in Qatar.

De groep Nederlanders die tegen het WK in Qatar is, is niet alleen tegen het voetbaltoernooi. Ze willen helemaal geen belangrijke sportwedstrijden meer in Qatar. Ze hopen dus ook dat andere sportbonden naar ze gaan luisteren.