Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Rusland belooft dat een groot deel van het leger weggaat bij de hoofdstad van Oekraïne

Rusland belooft dat een groot deel van het leger weggaat bij de hoofdstad van Oekraïne. Dat is een van de uitkomsten van het gesprek tussen Oekraïne en Rusland vandaag.

Turkije

De twee landen spraken voor het eerst sinds twee weken weer met elkaar. Dat gebeurde in Turkije. De onderhandelaars van beide landen waren na vier uur praten niet ontevreden, zeiden ze.

Het Russische leger vecht al wekenlang in de buurt van Kiev. In de eerste dagen veroverde Rusland gebieden bij de stad. Maar daarna was er fel verzet. Nu zegt Rusland dus dat het veel minder gaat aanvallen bij Kiev.

Volgens Rusland is besloten om Kiev minder aan te vallen, zodat er meer vertrouwen komt tussen de twee landen tijdens de onderhandelingen. Oekraïne wil nog steeds dat Rusland helemaal stopt met vechten. Maar dat gebeurt nog niet.

Positief

Toch denken veel mensen dat er wel hoop is op een einde aan de oorlog in Oekraïne. Maar daarvoor moet er nog veel meer gepraat worden. En er zijn duidelijke afspraken nodig tussen de twee landen.

Veiligheid

Om vrede te krijgen, moeten de landen afspraken maken met elkaar en met andere landen. Zo wil Rusland dat Oekraïne zich niet aansluit bij een samenwerking van de legers van westerse landen, de NAVO. Oekraïne zou dan dus 'neutraal' zijn. Daar wil het land best over nadenken, zegt de regering van Oekraïne. En Rusland moet natuurlijk stoppen met aanvallen, zegt Oekraïne. Als die afspraken en regels vast staan, voelen de twee landen zich veilig en kan het vechten ophouden. En andere landen letten er dan op dat Rusland en Oekraïne zich aan de afspraken houden.

Om te laten zien dat Rusland bereid is om het uit te praten, stoppen nu de aanvallen bij de Oekraïense hoofdstad Kiev dus, laat het leger weten. Op veel andere plekken in Oekraïne gaat het vechten wel door.