Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Emilia werd uit huis geplaatst toen ze 9 was

Hoe is het om uit huis geplaatst te worden? Emilia van 15 maakte het mee. Toen ze 9 was, mocht ze niet meer bij haar ouders wonen. Emilia herinnert zich die dag nog goed.

Ik werd op school uit de klas gehaald door de directrice. Toen kwam er een vrouw van Jeugdzorg en die zei: zo meteen komt je moeder en dan mag je afscheid nemen.

Emilia

Het was een lastige tijd, vertelt Emilia. Maar ze vindt dat ze geluk heeft gehad, omdat ze bij haar tante kon wonen. Veel kinderen die uit huis worden geplaatst, moeten vaak van opvangplek wisselen.

Slechte hulp

Kinderrechten-organisatie Defence for Children maakt zich daar zorgen over. De hulp voor die kinderen is niet goed genoeg en er moet beter naar de kinderen zelf geluisterd worden, zegt de organisatie. Jeugdrechters gaan er onderzoek naar doen.

Emilia hoopt dat er veel gaat veranderen.

Ze moeten beter weten wat er aan de hand is, voordat ze uit huis worden geplaatst.

Emilia

Ieder jaar worden duizenden kinderen in Nederland uit huis geplaatst. Dat betekent dat ze niet meer thuis kunnen wonen, omdat hun ouders niet meer voor ze kunnen zorgen. Bijvoorbeeld omdat ze mishandeld worden, of omdat hun ouders ziek zijn.

Een rechter bepaalt of een kind uit huis geplaatst moet worden. Het kind gaat dan naar een speciale opvang: bijvoorbeeld naar een pleeggezin of een gezinshuis. Daarna wordt er gekeken of en wanneer het kind weer bij zijn ouders kan wonen.