Ministers: 'Zet de verwarming 2 graden lager'

Ministers: 'Zet de verwarming 2 graden lager'

In zo'n 200 gebouwen van de overheid gaat de verwarming 2 graden lager. Dat hebben ministers besloten omdat het beter is voor het milieu en er zo minder gas nodig is. Een deel van het gas komt uit Rusland. Dat is duurder geworden en door de oorlog in Oekraïne willen de ministers dat eigenlijk niet meer gebruiken.

Ook thuis?

Om gas en geld te besparen hoopt dat regering dat mensen ook thuis minder gas gaan gebruiken. Het advies aan alle Nederlanders is om overdag de verwarming niet hoger te zetten dan 19 graden en in de nacht niet hoger dan 15 graden. In grote advertenties is het advies vandaag bekend gemaakt.

Hoe zit dat bij jou thuis? Hebben jullie de kachel vaak hoog en mag jij daar over meebepalen? Reageer hieronder op onze stelling:

De verwarming 2 graden lager zetten vind ik prima.

6.149 stemmen

Deze stelling is gesloten

69% 4.276 stemmen

30% 1.873 stemmen

Mensen kunnen thuis ook andere dingen doen om gas én geld te besparen, zeggen de ministers. Bijvoorbeeld door maximaal vijf minuten te douchen.

Zijn er bij jou thuis regels over hoe lang je mag douchen?

10.331 stemmen

Deze stelling is gesloten

32% 3.396 stemmen

67% 6.935 stemmen

Ook bedrijven moeten volgens de regering meehelpen om minder gas te gebruiken. Bijvoorbeeld door te bezuinigen op verlichting, verwarming en ventilatie.

De afgelopen tijd werd gas steeds duurder. De overheid heeft daarom beloofd sommige mensen te helpen met het betalen van hun rekeningen. In de video hieronder zie je er meer over:

Extra geld voor gezinnen om dure energierekening te betalen