Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Anashya, Aysha en Arathya vertellen over de toeslagenaffaire

Anashya (12), Aysha (10) en Arathya (8) staan met een grote foto van hun gezin op een groot plein in Rotterdam. Dat heeft alleen geen leuke reden. Het komt omdat de zussen met hun gezin slachtoffers zijn van de toeslagenaffaire.

Wat is er gebeurd?

De toeslagenaffaire gaat over fouten die gemaakt zijn door de Belastingdienst. Duizenden gezinnen kregen jarenlang geld zodat ze kinderopvang of naschoolse opvang konden betalen. Daar hadden ze recht op.

Maar opeens zei de Belastingdienst dat een boel gezinnen geld moesten terugbetalen. De Belastingdienst beschuldigde de ouders ervan dat ze oneerlijk waren over het bedrag waarop ze recht hadden: dat ze oplichters zouden zijn.

Schulden

Toen moesten veel gezinnen ineens duizenden euro's terugbetalen. Maar ze hadden dat geld helemaal niet én ze hadden ook helemaal niets verkeerd gedaan.

Maar de Belastingdienst geloofde de mensen niet en zei dat ze toch moesten terugbetalen. Veel gezinnen kwamen in armoede terecht. En voor een boel gezinnen werd het steeds erger, omdat ze steeds meer schulden kregen. Soms mochten kinderen zelfs niet meer bij hun ouders wonen.

Extra pijnlijk

Wat het extra pijnlijk maakte, is dat ze niet alle gezinnen op dezelfde manier behandelden. Zo was de Belastingdienst veel strenger voor mensen met een niet-Nederlands-klinkende achternaam. Veel gezinnen kwamen in grote geldproblemen. Dat had nooit mogen gebeuren.

Uiteindelijk ontdekte een groep journalisten, politici en deskundigen dat de ouders er niets aan konden doen en dat de Belastingdienst fouten had gemaakt.

Goedmaken

De regering probeert al jaren om de fouten te herstellen en mensen geld terug te geven, maar dat lukt lang niet altijd. Sommige mensen hebben nog steeds grote problemen.

Ook het gezin van Anashya, Aysha en Arathya kwam in de problemen. Ze kregen schulden en veel stress. De ouders van de drie zussen gingen scheiden. Hun moeder kreeg ook gezondheids-problemen. Nu gaat het iets beter en het gezin is weer bij elkaar.

Onze ouders gingen de frustratie van werk en alles op elkaar reageren. Dus daardoor was er thuis ook niet echt een leuke sfeer.

Anashya

Op veel manieren merkten de kinderen de gevolgen van de fout van de Belastingdienst. Het gezin had niet meer genoeg geld voor een boel dingen.

De wasmachine deed het niet, er kwam geen warm water uit de kraan, we konden niet douchen. En als ik een verjaardag had, dan had ik nooit een cadeau bij me.

Anashya

Om de gezinnen van de toeslagenaffaire een gezicht te geven, heeft de organisator, de politieke partij SP, het gezin als voorbeeld gebruikt. Hun foto hangt op een plein in de stad, samen met zeven andere grote portretten van gezinnen van de toeslagenaffaire. Iedere dag lopen daar veel mensen langs, die nu kunnen zien hoe het is gegaan met de gezinnen.

Terugkijken

De kinderen kijken terug op een hele moeilijke tijd met geldproblemen. En nog steeds is niet alles opgelost.

De schulden zijn er nog wel. Maar het gaat wel beter met ons.

Anashya

Inmiddels hebben haar ouders wat geld teruggekregen. Maar lang niet alles is terugbetaald. De zussen hopen dat dit snel gebeurt en dat de foto daar misschien bij helpt.