Deze twee ga je voortaan vaker zien!

Weet jij wie dit zijn? Nou, nu wel! Want Joanke en Sil zijn de nieuwe verslaggevers van het Jeugdjournaal. Ze gaan je vanaf nu alles vertellen over het nieuws, samen met de andere verslaggevers. Je kunt ze dus best eens tegenkomen in je klas of op straat. Eerst even voorstellen...

Joanke

Joanke is 31 jaar en werkt sinds 2017 bij het Jeugdjournaal. Sommige kinderen hebben haar misschien al een keer gezien in de klas, want Joanke was het afgelopen halfjaar al inval-verslaggever. En nu dus voor 't echie. Meer over Joanke lees je hieronder.

Naam: Joanke Dijkstra

Verjaardag: 14 mei

- Waar ben je opgegroeid?

Ik ben geboren én opgegroeid in Zuidhorn, een prachtig dorp tussen de weilanden vlakbij de stad Groningen. Nog altijd word ik vrolijk als ik naar het noorden van ons land rijd, de Martinitoren zie en mensen elkaar hoor begroeten met "moi".

- Wat zijn je hobby's?

Sporten vind ik het allerleukste om te doen. Een beetje fitnessen, wielrennen of een potje karten maakt me helemaal blij. Ik ben ook groot F1-fan (net als Sil trouwens), dus toen ik Lewis Hamilton vorig jaar mocht interviewen, was dat natuurlijk een droom. En daarnaast is werk eigenlijk mijn allergrootste hobby. Want eerlijk, dit is echt een droombaan!

- Wat wilde je worden toen je 12 jaar was?

Dat was elke week weer anders. De ene keer wilde ik dierenverzorger worden (maar dan alleen van zachte knuffelbare dieren, haha) en de week erop had ik ineens het plan om makelaar te worden. Of topsporter. Pas vanaf de middelbare school ontdekte ik dat ik schrijven en creatief bezig zijn eigenlijk het allerleukste vond. En begon ik te denken aan de baan van journalist.

- Wat is je grootste blunder?

Nouuu, de allereerst keer dat ik een reportage ging draaien was ik natuurlijk stikzenuwachtig. Toen ben ik door al die zenuwen vergeten de koplampen van mijn auto uit te zetten. Wilde ik na het interview wegrijden, startte mijn auto niet! De cameraman heeft toen m'n wagentje aangeduwd en toen startte hij gelukkig weer.

-Wat is je favoriete site/app?

Instagram en natuurlijk Jeugdjournaal.nl.

- Wat is je lievelingseten?

Nou, het liefst snoep. Ik ben echt dol op zoetigheid. Ik kan zelf ook totaal niet koken, dus tijdens mijn studententijd at ik wel eens een zak M&M's als avondeten. Niet nadoen hoor, tenzij je ervan houdt om misselijk te worden.

- Wat is je favoriete muziek?

Dat ligt eraan hoe ik me voel. Soms kan ik heerlijk half meezingen/huilen met Adele, maar ook juist huppelend door de straat wandelen met Suzan & Freek in mijn oren. En in de auto luister ik dan juist weer muziek met een lekkere beat waar ik lekker op kan scheuren (alsof ik Max Verstappen ben).

- Waar moet je om lachen?

Meestal om mijn collega's, die zijn het aller-grappigst.

Ik ben ontzettend blij dat ik al jullie stoere, dappere, grappige en ook soms heftige verhalen kan vertellen.

Joanke Dijkstra

En deze foto, da's ook Joanke, maar dan toen ze 11 was (met haar konijn Flappie).

NOS

Sil

Sil van der Wees is 25 en is sinds vorig jaar bij het Jeugdjournaal. Nog niet zo heel lang dus. Hij houdt het meest van zure snoepjes. En meer over Sil lees je hieronder.

Naam: Sil van der Wees

Verjaardag: 18 september

- Waar ben je opgegroeid?

Ik ben opgegroeid in De Kwakel, een klein dorp in Noord-Holland, net onder Amsterdam. Ik noem het altijd 'het mooiste dorp van Nederland'.

- Wat zijn je hobby's?

Gezellig met vrienden afspreken, lezen, Formule 1 kijken, op stap met m'n vriendin en vooral voetballen vind ik het allerleukste om te doen. Ik voetbal zelf ook nog met mijn vrienden in een team, maar we spelen zeker niet op hoog niveau. Op de redactie loop ik ook altijd met een voetbal rond (al vindt niet iedereen dat altijd leuk haha).

- Wat wilde je worden toen je 12 jaar was?

Prof-voetballer bij Ajax was echt mijn aller-grootste droom. Maar ik had al snel door dat ik daar toch niet genoeg talent voor had. En dus besloot ik toen dat ik journalist wilde worden!

- Wat is je grootste blunder?

Pfoe, heb je even? Mijn vader noemt me een kluns. Ik kan nogal onhandig zijn. Zo heb ik een keer m'n neus gebroken door tegen een prullenbak te vallen. Tja, niet heel handig.

-Wat is je favoriete site/app?

TikTok en Instagram. En natuurlijk de Jeugdjournaal-app!

- Wat is je lievelingseten?

Patat! (En nee, het is niet friet). Daar kan je me echt altijd voor wakker maken. Snoepen doe ik ook graag, het liefst zure-snoepjes of koekjes.

- Wat is je favoriete muziek?

Nederlandstalig. Mijn oma zong altijd Amsterdamse liedjes voor me toen ik klein was en daar ben ik nog steeds fan van. Artiesten als Racoon, Diggy Dex en Andre Hazes staan in mijn Spotify top 10. Ook luister ik naar rappers als Donnie, Stormzy en Dave.

- Waar moet je om lachen?

Op TikTok kijk ik het meest naar video's van dieren die vallen of iets geks doen. Dat vind ik echt hilarisch.

Dit is echt mijn droombaan!

Sil van der Wees

Oh, en zo zag Sil eruit toen 'ie 11 was.

NOS