Uitgezocht: Komen we ooit van kernwapens af?

Uitgezocht: Komen we ooit van kernwapens af?

Het zijn de krachtigste wapens die ooit gemaakt zijn: kernwapens. Atoombommen worden ze ook wel genoemd. Als zulke bommen gebruikt worden zijn ze allesverwoestend en vallen er duizenden slachtoffers. Ze worden dan ook eigenlijk nooit gebruikt.

Waarom?

Wat zijn kernwapens eigenlijk? En waarom hebben landen ze, als ze toch niet worden gebruikt? Of zou dat toch kunnen gebeuren? We krijgen enorm veel vragen van jullie binnen over kernwapens en atoombommen. Daarom hebben we er een uitgebreide video over gemaakt. En geven we antwoord op de vraag: komen we ooit van kernwapens af?

Het is logisch als je je zorgen maakt over kernwapens. Ik ben zelf ook bezorgd. Maar ik denk dat landen er alleen mee willen dreigen en dat ze kernwapens niet écht willen gebruiken.
veiligheidsdeskundige Danny Pronk

Zulke gevaarlijke wapens zouden eigenlijk helemaal niet mogen bestaan, vinden veel landen. Ze spraken met elkaar af om alle atoombommen die er op de wereld zijn, weg te doen. Lange tijd leek dat goed te gaan. De landen met atoombommen, zoals de Verenigde Staten en Rusland, hadden er elk jaar steeds minder.

Maar door de oorlog in Oekraïne is er weer bezorgdheid. Zeker nu Rusland tóch weer met kernwapens dreigt. Want dat is het grote voordeel van kernwapens: als je ze hebt is je tegenstander meteen een stuk banger van je.

Hoe sterk ze zijn

Volgens deskundigen wil Rusland zo vooral laten zien hoe sterk ze zijn en willen hun atoombommen niet écht gaan gebruiken. En dat geldt ook voor andere landen met kernwapens, zeggen ze.