ABN Amro zegt sorry voor slavernij-verleden

De bank ABN Amro heeft zo'n 300 jaar geleden veel geld verdiend met slavernij. Dat staat in een onderzoek naar de geschiedenis van de bank. De bank zegt nu sorry voor wat er toen is gebeurd.

In die tijd waren er twee bedrijven die later ABN Amro zijn geworden. Uit het onderzoek blijkt dat een kwart tot een derde deel van de opbrengsten van de bank toen werd verdiend met slavernij. Het bedrijf verdiende bijvoorbeeld aan het verkopen van mensen die tot slaaf waren gemaakt.

Plantages

Ook leende ABN Amro geld uit aan bazen van plantages. Op die plekken moesten mensen die tot slaaf waren gemaakt, gedwongen werken. De tot slaaf gemaakte mensen werden daar niet voor betaald en de omstandigheden waren vaak erg slecht.

Het is bijzonder dat een bedrijf sorry zegt voor dingen die in het verleden zijn gebeurd en met slavernij te maken hebben. Eerder deden onder andere de gemeente Amsterdam en Utrecht dat al.

Herdenking

De periode van slavernij wordt ieder jaar herdacht op 1 juli. Keti Koti heet die dag. Dat betekent 'gebroken ketenen', vernoemd naar de ketenen die tot slaaf gemaakten moesten dragen.

In de video hieronder zie je hoe de herdenking vorig jaar ging:

Keti Koti: op veel plekken wordt de afschaffing van slavernij herdacht