Rusland: Belangrijkste oorlogsschip gezonken

Het Russische oorlogsschip Moskva is gezonken, zegt Rusland. De Moskva was het belangrijkste schip van Rusland in de Zwarte Zee. Het schip was zwaar beschadigd geraakt en werd daardoor naar een haven gesleept. De 500 bemanningsleden zijn van boord gehaald, zegt Rusland.

Raketten

Wat er precies is gebeurd, is niet helemaal zeker. Volgens Rusland is het schip gezonken door een ongeluk tijdens een storm. Oekraïense militairen zeggen dat ze het beschoten hebben met raketten.

Op de kaart hieronder zie je onder Rusland en Oekraïne de Zwarte Zee. Rusland is daar de baas. Er varen veel Russische marineschepen rond. Maar het belangrijkste schip, het vlaggenschip heet dat, is nu dus gezonken.

NOS

Het zinken van het oorlogsschip is volgens de Verenigde Staten een grote klap voor Rusland. De Moskva was namelijk best oud maar nog heel belangrijk voor Rusland

Aan de Moskva is jaren gebouwd, vanaf 1979. En in 1982 is het schip in gebruik genomen. Het is gebouwd in Oekraïne. In dat jaar hoorden Oekraïne en Rusland nog bij elkaar. De landen heetten toen de Sovjet-Unie.

De Moskva was 186 meter lang. Het had veel verschillende wapens, waaronder raketten tegen schepen en vliegtuigen, kanonnen en torpedo's. Er was ook een helikopter aan boord.

Na 40 jaar varen is het schip nu dus gezonken.

Gisteren bleek al dat het schip zwaar beschadigd was. Daar maakten we deze video over.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.