Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Grote nieuwe aanval op oosten van Oekraïne

Deskundigen hadden het al verwacht en nu lijkt het ook echt begonnen. Rusland is een grote aanval gestart op het oosten van Oekraïne. Een gebied dat ook wel de Donbas wordt genoemd.

Donbas?

In de Donbas zijn al meer dan acht jaar gevechten. Nu lijken die gevechten een stuk heviger te worden. Rusland zegt dat ze vooral dit deel van Oekraïne willen veroveren.

In de Donbas wonen meer mensen die voor Rusland zijn dan in de rest van Oekraïne en de Russische president Poetin vindt dat het gebied eigenlijk bij Rusland hoort. Daar zijn veel Oekraïners het niet mee eens en zij blijven zich verzetten.

Helemaal in het zuiden van de Donbas ligt Marioepol. Die stad was de afgelopen tijd vaker in het nieuws.

Het ging de laatste tijd vooral over een grote staalfabriek. Hier zitten de laatste Oekraïense soldaten die de stad verdedigen. Een legerleider in de fabriek waarschuwt dat er ook honderden burgers ondergedoken zitten.

De staalfabriek in Marioepol
SIPA USA

Nederland gaat extra hulp sturen naar Oekraïne. Premier Rutte belde vandaag met de Oekraïense president Zelensky en beloofde hem zwaardere wapens te sturen, waaronder legervoertuigen.