In Den Helder krijgen kinderen uit allerlei landen samen les

In Den Helder krijgen kinderen uit allerlei landen samen les

Concentreren op een rekensom of taalles als je net bent gevlucht voor oorlog, dat kan lastig zijn. Er bestaan daarom speciale lessen, voor kinderen die nieuw zijn in Nederland. Steeds meer scholen willen die speciale lessen gaan geven, omdat er ook meer kinderen uit Oekraïne naar Nederland komen.

Villa Kakelbont in Den Helder is zo'n school. Er zitten veel kinderen op die uit een ander land komen, bijvoorbeeld omdat ze gevlucht zijn. Ze gebruiken de lessen daar al jaren. De kinderen op de internationale school komen uit allerlei plaatsen: Curaçao, Marokko, de Verenigde Staten, en ook uit Oekraïne.

Ik voel me nu veilig en vrolijk. Als we buiten met andere kinderen spelen en ik bijvoorbeeld iets niet begrijp, dan helpen ze mij.
kind in de klas
Ik voel me veilig, omdat er voor me wordt gezorgd en ik samen met andere kinderen ben. Dat is gezellig.
kind in de klas

Het gaat dus even niet alleen om rekenen en taal. De speciale lessen draaien om je klasgenoten vertrouwen, ook als je elkaar nog maar net kent en elkaars taal niet verstaat. En om het leuk te hebben met elkaar. De lessen zijn bedacht door hulporganisaties.

De lessen zijn voor kinderen die gevlucht zijn. Door te sporten en spelen kunnen ze hun gevoelens uiten. Dat is voor kinderen die een oorlog hebben meegemaakt soms lastig.
Ernst Suur, War Child

Maar de lessen zijn voor iedereen leuk, ook als je geen nare dingen hebt meegemaakt. Op meer dan 30 scholen worden de lessen inmiddels gegeven.

Milou ging langs bij Villa Kakelbont om met de kinderen te praten. Hoe dat was, zie je in de video hierboven.