Jutta Leerdam gaat voor een ander team schaatsen

Niet alleen voetballers kunnen wisselen van team. Ook schaatsers kunnen transfers maken. Zo gaat Jutta Leerdam volgend seizoen bij een andere ploeg schaatsen.

Een schaatsploeg, hoe werkt dat?

Behalve dat alle Nederlandse schaatsers voor hun land uitkomen, schaatsen ze ook voor een ploeg. In zo'n ploeg zitten meerdere schaatsers die samen trainen.

Zo'n ploeg heeft vaak de naam van een sponsor. Die sponsor betaalt alles, zoals de salarissen van schaatsers, de trainingskampen en het reizen naar wedstrijden. Daarvoor in ruil staat hun logo op het pak van de schaatsers.

De afgelopen jaren reedt Leerdam bij Team Worldstream-Corendon, een ploeg die ze zelf had opgezet. Maar nu vertrekt ze naar team Jumbo-Visma. Dat is een van de grootse en rijkste schaatsteams in Nederland.

Jutta Leerdam is 23 jaar en komt uit 's-Gravenzande. In 2020 werd ze wereldkampioen op de 1000 meter schaatsen en dit jaar won ze het wereldkampioenschap sprint. Ook pakte ze olympisch zilver op de 1000 meter.

Bij haar nieuwe team gaat Leerdam trainen met andere schaatstoppers, zoals Antoinette de Jong en Thomas Krol.

Ik kijk ernaar uit om aan te sluiten bij een grote groep schaatsers, waaronder enkele wereldkampioenen. Als je winnaars bij elkaar zet, versterken die elkaar.

Jutta Leerdam

Bekijk ook