Nieuwswekker: Koningsdag + Champions League

Goedemorgen! Ook op de verjaardag van de koning staat er een verse Nieuwswekker voor je klaar. Hier lees je wat er vandaag allemaal gaat gebeuren en - héél belangrijk - wat voor weer het vandaag wordt.

Het weer

Als je op de vrijmarkt zit, hoef je je geen zorgen te maken om je spullen: Het blijft droog. Ook komt de zon af en toe door de wolken. Het wordt zo'n 13 tot zo'n 17 graden.

NOS

Dit heb je misschien gemist:

- In een spectaculaire Champions League-wedstrijd heeft Manchester City gewonnen van Real Madrid. Het was tot de laatste minuut spannend, maar Manchester City won uiteindelijk met 4-3. Dit was de eerste wedstrijd van de twee die ze tegen elkaar spelen. De tweede halve finale spelen de topteams tegen elkaar in Madrid. Dat is volgende week woensdag.

- Er zijn ontploffingen geweest in de Russische stad Belgorod. Die stad ligt vlakbij de grens met Oekraïne. Volgens de gouverneur van de regio staat een opslag voor munitie in brand. Er zouden geen burgers gewond zijn geraakt. Het is niet bekend wat de ontploffingen veroorzaakt heeft.

Eerder deze maand zei Rusland dat het Oekraïense leger een opslag voor olie had beschoten. Dat zou volgens veel journalisten de eerste keer zijn geweest dat Oekraïne Rusland aan zou hebben gevallen in Rusland. Of de ontploffingen van nu ook door het Oekraïense leger komen, is niet duidelijk.

Dit is vandaag in het nieuws:

- Het is Koningsdag! De verjaardag van koning Willem-Alexander dus.

ANP

De koning viert het dit jaar in Maastricht. De afgelopen twee jaar zou hij daar al op bezoek gaan, maar dat kon vanwege corona niet doorgaan. De koninklijke familie loopt een route langs de mooiste plekjes van de stad.

Vlaggen op de Sint Servaas-brug in Maastricht
ANP

- Zonder koning zou er natuurlijk geen Koningsdag zijn. Maar zou Nederland helemaal zonder koningshuis kunnen? Die vraag beantwoorden Bart en Pien in de nieuwe Jeugdjournaal Podcast.

Vanaf 15:00 uur is de podcast te beluisteren. Nu alvast kan je stemmen op de stelling van de dag!

1045
Nederland kan best zonder koning of koningin.
Eens45.3%
Oneens54.7%

Je kunt niet meer reageren

Favoriet maken

- In Hongkong wordt de grootste blauwe diamant ooit verkocht. De diamant weegt zo'n 3 gram en het veilinghuis verwacht dat de edelsteen zo'n 42 miljoen euro opbrengt.

AFP

En dan nog even dit:

Nederland heeft er een Europees kampioen bij. Reggy werd namelijk eerste bij het EK Meeuwenschreeuwen! Hoe dat klinkt, hoor je in deze video:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.