Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Vogelgriep bij kippenbedrijf van Marieke: 'Het was heel erg'

Marieke van 12 woont op een kippenboerderij in de plaats Den Bommel. Haar ouders hebben een boerderij met 84.000 kippen. Vorig jaar was er op hun bedrijf vogelgriep, en moesten heel veel kippen expres gedood worden.

De vogelgriep is een erg besmettelijk en dodelijk virus voor vogels. In Nederland hebben boerderijen er al maanden last van. Door de ziekte moeten miljoenen kippen en kalkoenen verplicht binnenblijven. Ook zijn er al bijna 3 miljoen vogels door de ziekte doodgegaan. Nog nooit eerder waren er in Europa zóveel dieren mee besmet. Het virus is voor mensen niet gevaarlijk.

Bij Marieke thuis zijn ze best bang dat de vogelgriep weer bij hun kippen komt.

Ik vond het heel erg want het gaat om zoveel kippen. Die moeten dan in één keer weg en alles moet drie keer ontsmet worden. Dat is heel erg.

Marieke

Op de boerderij gelden nu allerlei strenge maatregelen. De kippen moeten binnenblijven en er mag bijna niemand in de schuur komen. Ook verdienen de ouders van Marieke nu minder geld. Zij hopen dat er snel een oplossing komt.

Vaccin

In heel Europa wordt hard gewerkt aan een oplossing voor dit probleem. Experts zijn bezig met een vaccinatie die de vogels moet beschermen tegen de ziekte.

Bekijk ook