JINT Oekraïne

Schuilende burgers uit Oekraïense fabriek gevlucht

Groepje voor groepje worden mensen in veiligheid gebracht in de Oekraïense stad Marioepol. Ze zaten vast in de gebouwen en onder de grond van een enorme fabriek.

Duizenden burgers, militairen en ook kinderen zitten daar nog steeds vast. De fabriek is omsingeld door Russische militairen. Er wordt hard gevochten.

Het terrein van Azovstal-fabriek is de laatste plek in Marioepol waar Oekraïense militairen nog vechten. De rest van de stad is in handen van het Russische leger.

Er is ook een deel van de fabriek ingericht als ziekenhuis.

Het is heel zwaar. We hebben heel weinig spullen.
dokter

De stad Marioepol is een van de zwaarst bevochten gebieden in Oekraïne. Er zijn veel slachtoffers gevallen, ook burgers en kinderen. En veel gebouwen zijn vernield.

Maar het is dus wel gelukt om tientallen mensen weg te krijgen. Oekraïne wil dat de rest van de mensen in de fabriek ook in veiligheid worden gebracht.

Rook boven de Azovstal-staalfabriek in Marioepol (foto van 29 april)
Mensen lopen langs een verwoest gebouw in Marioepol
Een Oekraïense vlag tussen een verwoest gebouw in Marioepol

De oorlog in Oekraïne duurt nu meer dan twee maanden. Eerst werd er overal in het land gevochten tussen het Russische en Oekraïense leger. Maar de laatste weken probeert het Russische leger vooral het oosten van het land te veroveren, dat het dichtst bij Rusland ligt.