Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Op stotterkamp leer je dat stotteren oké is'

Stotter jij? Dan ben je sowieso niet de enige. En het is hartstikke oké. Dat leren kinderen op een stotterkamp in Zeijen, in Drenthe. Kinderen uit het hele land gaan daarheen om met elkaar te spelen en te praten. En als je even niet uit je woorden komt, geeft dat helemaal niets.

Als je niet uit je woorden komt, dan moet je gewoon proberen om de stotters los te maken. Want je hebt alle tijd om je zin af te maken.

Marianne

De kinderen maken samen opdrachten die met praten en stotteren te maken hebben, zoals onbekenden aanspreken op straat. Zo willen de kinderen elkaar meer zelfvertrouwen geven.

Ze zijn vaak de enige in hun klas die stottert. Dat vinden ze soms moeilijk.

Mensen die stotteren, praten niet altijd vloeiend. Zij maken letters of stukjes woorden langer of herhalen ze vaak. Of ze blokkeren bij sommige letters of delen van woorden. Daar kun je als persoon die stottert op dat moment niets aan doen. Maar je kunt wel hulp krijgen bij het praten van een spreekcoach of logopedist.

1 op de 100 mensen in de hele wereld stottert. In Nederland stotteren 150.000 tot 200.000 mensen, jongens vaker dan meisjes. Bij een groot deel van de kinderen gaat het stotteren ook weer over als ze ouder worden.

De 10-jarige Bram is ook mee op kamp. Hij heeft tips voor kinderen die niet stotteren.

Maak vooral niet de zinnen van iemand die stottert af. Geef diegene die praat gewoon de tijd.

Bram

Wat de kinderen in Zeijen allemaal doen op stotterkamp, dat zie je in de video hierboven.