Overleden walvis zorgt voor nieuwe kevers

Zo ziet een dode walvis er na 1,5 jaar uit

Dit skelet van een dode walvis ligt al anderhalf jaar in de duinen van het wadden-eiland Rottumerplaat. Wetenschappers laten het daar expres liggen, zodat ze het kunnen onderzoeken. En dat levert opvallende resultaten op.

Kevers

Zo trekt het skelet veel kevers aan. Doordat ze camera's hebben geplaatst, konden de onderzoekers zien dat er wel 57 soorten kevers naar het kadaver zijn gekomen. En 21 van die soorten zijn zelfs nog nooit eerder op het eiland gespot.

Vooraf dachten de onderzoekers dat er juist veel vogels op de walvis af zouden komen. Maar die kwamen met hun snavel niet door de dikke huid van de walvis heen. En dus was het rottende karkas voor hun geen feestmaal.

Duizenden euro's

In Nederland spoelen ieder jaar gemiddeld twee walvissen aan. Die worden normaalgesproken zo snel mogelijk opgeruimd. Dat kost duizenden euro's. Nu is er dus voor gekozen om het dode dier te laten liggen.

Het is zonde als een dood dier wordt opgeruimd. Een dood dier hoort bij de natuur.
onderzoeker

Volgens de wetenschappers is dit onderzoek nu al geslaagd. Wel gaan ze over een tijdje terug om te kijken wat er dan met het karkas is gebeurd.