Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Wat gaat Poetin doen op 9 mei?

In Rusland wordt morgen de Dag van de Overwinning gevierd. Ze vieren het einde van de Tweede Wereldoorlog. President Poetin houdt dan ook een speech. Op TikTok maken veel mensen zich zorgen over wat hij gaat zeggen.

Atoombom

Mensen maken filmpjes waarin ze zich afvragen of Poetin een atoombom op Rusland gaat gooien. Maar volgens Kysia Hekster hoeven we ons geen zorgen te maken.

Kysia Hekster werkte jarenlang voor de NOS in Rusland en kent het land dus goed. Het is onduidelijk waar de geruchten over de atoombom vandaan komen.

Poetin heeft wel vaker gedreigd dat hij atoombommen wil gebruiken. Maar dat wil niet zeggen dat hij het ook echt gaat doen. Hij doet het vooral om mensen bang te maken. En hoopt dat wereldleiders hierdoor naar hem gaan luisteren.

NOS journalist Kysia hekster

Volgens Kysia hoeven we dus niet bang te zijn dat Rusland atoombommen gaat gebruiken.

Een atoombom is het krachtigste wapen dat ooit is gemaakt. Ze worden ook wel kernwapens genoemd.

Lang geleden zijn de wapens twee keer gebruikt, daarbij vielen honderdduizenden doden. Daar schrok iedereen zo van, dat landen het sindsdien nooit meer gedaan hebben.

Wat president Poetin morgen tijdens zijn speech dan wel gaat zeggen is onbekend. Zo kan hij bijvoorbeeld zeggen dat hij meer militairen nodig heeft voor de oorlog in Oekraïne of hij zegt dat Rusland die oorlog gewonnen heeft.

Met Poetin weet je het nooit zeker. We weten dus pas morgen wat hij echt gaat vertellen.

NOS journalist Kysia hekster

Al langere tijd krijgen we van jullie veel vragen over kernwapens. Daarom hebben we er vorige maand een uitgebreide video over gemaakt. En geven we antwoord op de vraag: Komen we ooit van kernwapens af?

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.