Marc Klok (links) met het Indonesisch olympisch elftal

Marc Klok (links) met het Indonesisch olympisch elftal

NOS

Amsterdamse voetballer Marc Klok speelt voor Indonesië

Veel profvoetballers spelen niet alleen wedstrijden voor een club, maar ook voor hun land. Je moet de nationaliteit hebben van het land waar je voor kan spelen. Dat krijg je meestal als je daar geboren bent of als je ouders daar vandaan komen.

Bij de 29-jarige voetballer Marc Klok is dat niet het geval. Toch speelt hij nu voor het nationale voetbalelftal van Indonesië. Na verschillende clubs in Nederland en Engeland koos hij ervoor om in Indonesië te gaan voetballen. Klok speelt daar nu al zes jaar en voelt zich er helemaal thuis.

Iedereen leeft hier voor het voetbal.
Marc Klok

De Amsterdammer is er ook nog eens hartstikke populair. Sinds zijn verhuizing heeft hij meer dan een miljoen volgers op Instagram. De Indonesische voetbalbond is ook fan van de speler en vroeg of Marc Klok voor het land wilde voetballen. En dat zag hij wel zitten.

Voetballen op groot toernooi

Hij sprak de taal al vloeiend en voelde zich eigenlijk ook Indonesisch. Na veel gesprekken met de voetbalbond wist hij iedereen te overtuigen.

De voetballer moest ook een soort examen doen en het volkslied zingen

Marc Klok mag nu dus officieel wedstrijden voor Indonesië spelen en hij doet dat ook meteen. Op dit moment komt hij in actie op het toernooi South East Asian Games in Vietnam, een groot toernooi in Azië.