Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Niet naar school omdat er geen geld is voor maandverband

Wereldwijd zijn er ongeveer 500 miljoen vrouwen en meisjes die niet genoeg geld hebben voor maandverband of tampons. Die hebben ze elke maand nodig als ze ongesteld zijn.

Romana, Roshaja en Rishana weten hoe dat is. Zij wonen samen met hun moeder in het Zuid-Amerikaanse land Suriname.

Maandverband kopen voor ons viertjes is heel erg duur. Soms kan ik het niet betalen.

moeder Geeta

De kosten voor maandverband zijn ongeveer een derde van wat hun moeder per maand verdient. Soms kan zij het daardoor niet betalen. En als de meiden geen maandverband hebben, kunnen ze niet naar school.

Als een meisje in de pubertijd komt wordt ze vruchtbaar. Dat betekent dat ze vanaf dat moment zwanger kan worden. Elke maand komt er een eitje vrij. Als het eitje het lichaam verlaat zit daar bloed bij.

Het bloed wordt opgevangen met maandverband of tampons. Je noemt het ongesteld of menstruatie. Dat duurt ongeveer vijf dagen.

Om de vrouwen en meisjes in Suriname te helpen is een stichting opgericht. Zij zamelen pakken maandverband in en delen die gratis uit.

De meiden zijn er blij mee, want zo kunnen ze weer naar school. Maar ze hebben natuurlijk liever dat er een echte oplossing komt.