Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Politici discussiëren de hele dag over kinderen

Politici in de Tweede Kamer praten vandaag bijna 12 uur over kinderen. Het gaat over kinderen die niet meer thuis wonen, omdat hun ouders problemen hebben of hebben gehad.

Het zijn kinderen van wie de ouders slachtoffer zijn geworden van het toeslagenschandaal. Kinderen werden uit huis gezet, omdat hun ouders hoge schulden hadden. Die hoge schulden ontstonden vaak door grote fouten die zijn gemaakt door de overheid.

Wat ging er mis?

Ouders kregen kinderopvangtoeslag, om de opvang van hun kinderen mee te kunnen betalen. Bij tienduizenden ouders ging het daarmee vreselijk mis. Zij moesten ineens onterecht enorme bedragen terugbetalen. En omdat ze dat geld vaak al hadden uitgegeven, kwamen veel gezinnen hierdoor in grote financiële problemen.

Bij honderden gezinnen waren de problemen zo groot dat een rechter besloot dat de kinderen niet langer thuis konden wonen. Uithuisplaatsing wordt dat genoemd. Kinderen gaan dan bijvoorbeeld bij een pleeggezin wonen. Zeker 555 kinderen zijn nog niet terug bij hun ouders.

Veel politici in de Tweede Kamer vinden wat er is gebeurd heel erg. Ze willen dat de ouders en kinderen meer hulp krijgen. De regering belooft die hulp nu ook en zegt dat voor al deze kinderen nog eens goed wordt gekeken of het wel terecht is dat ze uit huis zijn gezet.

Bekijk ook