Veel corona-besmettingen in Noord-Korea: 'Grote ramp'

In Noord-Korea zijn er veel corona-besmettingen. Het land zegt dat er vandaag 21 mensen zijn overleden aan het virus. Tienduizenden mensen zouden ziek zijn.

Het is de eerste keer sinds het begin van de pandemie dat het land zegt er corona-besmettingen zijn. Afgelopen twee en een half jaar zouden die er niet zijn geweest, zegt het land. Deskundigen geloven dat niet, maar het is moeilijk te controleren. Noord-Korea is namelijk een erg afgesloten land.

Noord-Korea is misschien wel het geheimzinnigste land van de wereld. Er is veel armoede en inwoners mogen het land vrijwel nooit uit. De meeste mensen weten niets over de rest van de wereld. Leider Kim Jong-Un bepaalt de strenge regels en er is geen vrijheid van meningsuiting.

Sinds het begin van corona mogen er ook bijna geen mensen uit andere landen Noord-Korea in.

Volgens deskundigen zou een uitbraak een groot probleem zijn. Er zijn weinig ziekenhuizen in Noord-Korea en veel daarvan hebben niet eens elektriciteit.

Veel mensen zijn ondervoed, zij hebben minder weerstand. Daarnaast is Noord-Korea nog niet begonnen met vaccineren.

Casper van der Veen, Noord-Korea-deskundige

De leider van het land, Kim Jong-un, zegt dat de virus-uitbraak een grote ramp is. Hij heeft in het hele land een lockdown ingesteld.