Ieuw! Dolfijnen herkennen elkaar aan hoe hun plas smaakt

Het klinkt vies, maar het is echt zo: dolfijnen herkennen elkaar een hoe hun plas smaakt. Wetenschappers hebben dat onderzocht. Als dolfijnen in het water plassen, zwemmen andere dolfijnen er met hun bek open doorheen. En dan proeven ze of het van een dolfijn is die ze kennen, of van een onbekende.

Het is zoals een hond die aan een lantaarnpaal een plasje van een andere hond ruikt.
Jason Bruck, onderzoeker

Het onderzoek bij de dolfijnen begon als een onderzoek naar geluid. Iedere dolfijn maakt namelijk een uniek geluid onder water, een soort klikken. En de wetenschappers wilden weten of dolfijnen elkaar herkennen aan hun geluiden. Dat bleek inderdaad zo te zijn.

Maar ze ontdekten dus ook een hele andere manier van dolfijnen om met elkaar te communiceren.

Ruiken en praten

Gelukkig kun jij thuis gewoon praten met je familie. Dat kunnen dolfijnen natuurlijk niet, al herkennen ze elkaar wél aan hun klikgeluid. Maar dolfijnen kunnen ook niet ruiken. Daarom hebben ze dus goed leren proeven, denken de wetenschappers. En als een dolfijn plast of poept, weet z'n familie dus dat 'ie in de buurt is.

Ook bij elkaars geluiden bleven de dolfijnen langer stilstaan, om familie te kunnen herkennen. Ze leken bovendien in de gaten te hebben welk plasje bij welk geluid hoorde.

Het is voor dieren, net als voor mensen, goed om familie en vrienden snel te herkennen. Want dan weten ze of er mogelijk gevaar is en of ze het andere dier kunnen vertrouwen.