Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Al 3 maanden oorlog in Oekraïne: is het al bijna voorbij?

Drie maanden geleden begon de oorlog in Oekraïne. Wat is er sinds die tijd allemaal gebeurd? En is de oorlog al bijna voorbij? Of blijven Rusland en Oekraïne tegen elkaar vechten?

Hoe is het begonnen?

Op 24 februari begon de oorlog. Rusland vuurde toen voor het eerste bommen af op Oekraïne. Vanaf toen is er iedere dag gevochten. Er vallen bommen en er zijn mensen omgekomen en gewond geraakt. Dorpen en steden zijn verwoest. Miljoenen mensen zijn gevlucht.

Hoe gaat het nu?

Het Russische leger heeft na het begin van de oorlog steeds meer gebieden in Oekraïne ingenomen. Maar het Oekraïense leger heeft hard teruggevochten. Veel harder dan Rusland dacht. President Poetin dacht dat Oekraïne al veel eerder verslagen zou zijn.

Op dit moment zijn er vooral nog gevechten in het oosten van Oekraïne. Het Russische leger heeft kort geleden de belangrijke stad Marioepol ingenomen.

Bob Deen weet veel over de oorlog in Oekraïne. Volgens hem is het knap dat Oekraïne zo lang terug kon vechten.

Het feit dat Oekraïne Rusland zo heeft tegengehouden dat is al zo knap, dat is eigenlijk al winnen. Maar nu komt de volgende moeilijke vraag; wat gaat Oekraïne nu doen?

Bob Deen

Bob Deen denkt dat de oorlog voorlopig nog niet voorbij is.

Ik denk dat er best een grote kans is dat ze een tijdje gaan stoppen met vechten. Maar dat is nog niet hetzelfde als vrede.

Bob Deen

Bekijk ook