Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Wereldleiders vergaderen over olifanten (en hun slagtanden)

In Zimbabwe is een grote vergadering bezig over olifanten. Leiders van Afrikaanse landen overleggen over nieuwe afspraken. En het gaat vooral over de slagtanden van de dieren: mogen mensen die verkopen of niet?

De slagtanden van olifanten zijn van ivoor. Ivoor verkopen is al 30 jaar verboden. Toch gebeurt het stiekem wel, omdat mensen er veel geld mee kunnen verdienen.

Ivoor is vooral in China populair. Er worden sieraden en beeldjes van gemaakt.

De regering van Zimbabwe heeft heel veel slagtanden in een opslagruimte liggen. Vroeger werden dit soort stapels nog wel eens in brand gestoken, maar nu wil de regering het ivoor verkopen.

Dat geld willen ze gebruiken om natuurgebieden en de dieren te beschermen.

Bedreigde diersoort

Natuurbeschermers vinden het geen goed idee. Zij zijn bang dat door deze actie nog meer olifanten gedood worden. En ook leiders van sommige andere Afrikaanse landen zijn het er niet mee eens. De olifant is een bedreigde diersoort en die moet je beschermen, zeggen ze. Dat doe je niet door ivoor te verkopen.

De vergadering duurt nog de hele week. Of de landen het eens gaan worden, is nog onduidelijk.