Nieuwswekker: Schietpartij op basisschool + Feyenoord in de finale

Goedemorgen! Het is pas woensdag, maar het weekend is alweer bijna begonnen. Vandaag nog wel een dagje school en die schooldag begin je goed met de Nieuwswekker.

Je regenjas heb je vandaag niet nodig: het wordt best zonnig en ongeveer 18 graden.

Het weer op 25 mei

Dit heb je misschien gemist:

- Heftig nieuws uit de Verenigde Staten. Daar zijn op een basisschool 19 kinderen en 2 volwassenen doodgeschoten. Het gebeurde in de plaats Uvalde in de staat Texas. Een jongen van 18 ging de school binnen en begon te schieten. Hij is later neergeschoten door de politie en heeft dat niet overleefd.

President Joe Biden heeft een toespraak gegeven. Hij zegt dat de wapen-regels in zijn land snel moeten veranderen. In de Verenigde Staten kunnen mensen best makkelijk een wapen kopen.

Het idee dat een 18-jarig kind een wapen kan kopen is fout. Ik heb er genoeg van. We moeten iets gaan doen.
Joe Biden

Vanuit het hele land komt veel steun aan de slachtoffers en hun familie. Mensen uit de buurt leggen bloemen neer bij de school. Op social media schrijven veel mensen dat ze erg verdrietig zijn.

Dit is vandaag in het nieuws:

- Wint Feyenoord vanavond de Conference League? Fans kijken er al dagen naar uit. De club speelt de finale tegen AS Roma. De wedstrijd wordt gespeeld in Tirana in Albanië. 20.000 Feyenoord-fans zijn daar naartoe gereisd om de wedstrijd te zien. Maar fans kunnen ook kijken in de Kuip, het stadion van Feyenoord. Daar hangen grote schermen.

Ben jij fan en ga je kijken vanavond? Of ben je voor een andere club? Misschien vind je voetbal helemaal niet interessant.

Ik hoop dat Feyenoord vanavond wint.

10.309 stemmen

Deze stelling is gesloten

63% 6.554 stemmen

36% 3.755 stemmen

- Er komt een nieuwe Jeugdjournaal-podcast online. Deze keer gaat het over proefdieren. Waarom doen mensen proeven op dieren? En hebben proefdieren pijn? Daar hoor je meer over in de podcast!

- Vanavond worden de Best Social Awards uitgereikt. Dat zijn prijzen voor de beste accounts en makers op social media. Er zijn onder meer prijzen voor de beste TikTokker, beste Gamer en de beste artiest. Vorig jaar won TikTokker PieterValley een van de prijzen en gingen we bij hem langs!

Pieter Valley, oftewel 'Juf Ellen', heeft een prijs voor beste TikTokker gewonnen

En dan nog even dit

De brandweer én de politie rukten uit voor drie hele kleine vogeltjes. En gelukkig liep alles goed af!

Brandweer én politie redden 3 piepkleine vogeltjes