Nieuwe informatie ontdekt over opgesloten Oeigoeren

Een hacker heeft nieuw bewijs gevonden dat veel Oeigoeren in China worden opgesloten en onderdrukt. Al langer was bekend dat de Chinese regering Oeigoeren oppakt en in strafkampen stopt, maar in de ontdekte documenten staat veel nieuwe informatie.

Uit de documenten blijkt dat tussen de 1 en 2 miljoen Oeigoeren vastzitten of opgesloten waren, vaak zonder dat een rechter naar de zaak heeft gekeken.

Ook zitten er veel foto's bij van mensen die zijn opgesloten:

Bij sommige gefotografeerde Oeigoeren is de angst duidelijk zichtbaar
De oudste persoon op de foto is 73. Volgens de data zat ze in 2018 vast in een heropvoedingskamp.
De 27-jarige Ilham Ismayil op een politiefoto. De reden voor zijn detentie is onbekend.
De jongste persoon is 15. In 2018 zat ze vast in een heropvoedingskamp

Al jaren proberen mensen erachter te komen wat er precies met Oeigoeren gebeurt in China, maar dat is niet makkelijk. De Chinese regering wil daar niets over zeggen of ze zeggen dat er niets aan de hand is. Journalisten mogen in het gebied niet filmen.

Sommige Oeigoeren zijn gevlucht en vertellen in een ander land hun verhaal. Maar dat kan gevaarlijk zijn voor familieleden die nog wel in China zijn.

Door de hacker komt ineens veel nieuwe informatie naar buiten. Volgens onderzoekers die aan het project hebben meegewerkt is het belangrijk dat mensen in actie komen, om de Oeigoeren in China te helpen.

Wil je meer weten?

Eerder deden al veel andere mensen een oproep om Oeigoeren te helpen, zoals de Duitse voetballer Mesut Özil. In de video hieronder zie je meer over wat er aan de hand is:

Wat is er aan de hand met de Oeigoeren in China?