Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Sander (13) redde iemand uit een brandend huis

Sander (13) vindt het zelf wel meevallen, maar in zijn woonplaats Ede vinden ze hem een held. Toen hij vorige week terugkwam van een avondje vissen zag hij een huis in brand staan.

Ik hoorde een rookalarm afgaan en zag zwarte rook uit het raam van de woning komen. Het was echt foute boel.

Sander

Sander zit bij de jeugdbrandweer. Hij wist dus wat hij moest doen. Hij belde meteen 112.

Samen met wat omstanders en mensen van de alarmcentrale hielp hij mee om alle bewoners in veiligheid te brengen. Hij ondersteunde ook iemand met naar buiten komen.

In de video hierboven hoor je Sander over zijn actie.

Wat te doen bij brand

Wat je sowieso moet doen als je ergens brand ziet, is zorgen dat je zelf veilig bent. Dus als het in jouw huis is, alarmeer iedereen in je huis. Bepaal dan samen met volwassenen of de brand nog te blussen is en of jullie dat samen kunnen doen. Als zelf blussen niet lukt, ga je meteen naar buiten.

En daarna kun je zo snel mogelijk 112 bellen. Het duurt gemiddeld 8 minuten voor de brandweer er is. Overleg altijd met de mensen van de alarmcentrale wat je in de tussentijd doet. Zomaar in je eentje een brandend huis ingaan is volgens de brandweer nooit goed. Want niet alleen het vuur is gevaarlijk, ook de rook is heel schadelijk voor je.