Voor het eerst Nederlandse bergkoning in de Giro

Het is gelukt! Voor het eerst ooit is een Nederlander de beste klimmer in de Ronde van Italië. Koen Bouwman zorgde er vanmiddag voor dat de andere wielrenners hem niet meer kunnen inhalen in het bergklassement. En hij won vandaag ook nog eens de 19e etappe.

Punten

Met nog twee etappes te gaan heeft Bouwman 277 punten verzameld in het bergklassement. Daarmee staat hij 174 punten voor op de nummer twee, en er zijn nog maar 133 punten te verdienen voor het einde van de Giro.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Dus is nu al duidelijk dat Bouwman de blauwe trui veilig heeft gesteld, als hij tenminste de laatste twee etappes van de Giro uitrijdt. Na de rit was Bouwman hartstikke blij.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Koen Bouwman is 28 jaar en komt uit Doetinchem. Hij rijdt sinds 2015 voor Team Jumbo-Visma. Eerder was hij al de beste wielrenner in de bergen in de Ronde van Tsjechië en de Critérium du Dauphiné. En in deze Giro d'Italia won hij ook al de 7e etappe en vandaag ook de 19e etappe.

Bouwman is nu ook de eerste Nederlander in 33 jaar die in grote wielerronde de bergtrui wint. In 1989 deed Gert-Jan Theunisse het in de Tour de France. Joop Zoetemelk won de bergtrui in 1971 in de Vuelta a España En nu dus Koen Bouwman in de Giro d'Italia.